Celiakie je celoživotní onemocnění, postihuje muže a ženy všech generací a nedá se jí nijak předejít. Ale když už se dostaví, dá se řešit. Jak napovídá nadpis, je celiakie onemocnění trávicího traktu způsobené nesnášenlivostí lepku, konkrétně dochází k narušení sliznice tenkého střeva, které tímto ztrácí svou schopnost vstřebávání živin.
Vzhledem k tomu, že celiakie se může naprosto neočekávaně projevit v jakémkoli věku, příznaky onemocnění se lehce odlišují. U malých dětí je hlavním projevem především průjem, bolesti v podbřišku, mrzutost, plačtivost, úbytek na váze a špatný růst. U starších dětí a dospělých se k těmto příznakům přidává ještě zvracení, nechutenství, anémie, řídnutí kostí, bolesti kloubů, mohou se dostavit i deprese a únava.
Diagnostikovat onemocnění může lékař (zpravidla gastroenterolog), nejprve pomocí krevních testů – určením protilátek, pokud tento test vyjde pozitivní, přichází se k druhému testu a to enterobiopsii – neboli odebrání malého kousku tenkého střeva, který je následně prozkoumán v laboratoři.
Je-li celiakie diagnostikována, přistupuje se k léčbě. V současné době bohužel ještě neexistuje způsob, jak toto onemocnění trvale vyléčit, existuje ale úspěšná cesta, jak příznaky eliminovat, případně úplně potlačit. Tato cesta vede přes přísné a striktní dodržování tzv. bezlepkové diety.
Bezlepková dieta znamená absolutní eliminaci lepku (neboli glutenu) ve všem, čím se nemocný stravuje. Jsou tedy potraviny pro celiaky „zakázané“ a „dovolené“.
Mezi hlavní zakázané potraviny patří
• všechny potraviny vyrobené z pšenice (včetně špaldy), žita, ječmene a ovsa
• jakékoli výrobky z mouky (strouhanka, cukrářské výrobky, pečivo, těstoviny, knedlíky)
• také kroupy, krupky, lámanka, krupice.
Kromě těchto potravin je potřeba sledovat složení také u potravin, které by mohly obsahovat lepek ve skryté formě, především u:
• polévek, omáček (mouka používaná jako zahušťovadlo)
• kečupů, majonéz, dresinků, sojové omáčky, ostatních dochucovadel
• uzenin, konzerv, paštik, výrobků z mletého masa, rostlinných mas (ROBI)
• kypřících prášků, pudinků, cukrovinek, zmrzlin.
Do skupiny povolených potravin patří výrobky označené jako bezlepkové, výrobky, které lepek neobsahují anebo přirozené bezlepkové poživatiny, jako jsou brambory, rýže, kukuřice, pohanka, soja, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a samozřejmě výrobky z nich.
Základní princip bezlepkové diety je tedy celkem jednoduchý – vyhýbat se konzumaci lepku, byť jen ve velmi malém množství.
Poměrně častou a velmi spornou otázkou (co se odpovědi týče), jsou takzvaná „éčka“. Podle švýcarských a švédských výzkumů jsou všechna éčka bezlepková, ve světě se o to však neustále vede spor a vzniká díky tomu velké množství zmatků, především mezi spotřebiteli.
Například existuje pravidlo tzv. 25% – tzn., že pokud v nějaké potravině činí přidaná složka méně než 25% celku, nemusí být na obalu vyjmenovány ingredience této složky – a ta může obsahovat skrytý lepek.
V posledních letech ovšem došlo k významným posunům, především po stránce právní, a lepek se dostal na mezinárodní seznam látek, které způsobují hypersensitivitu – musí být tedy zřetelně uvedeno, že daný výrobek lepek obsahuje. V otázce „éček“ se začíná vědecká obec shodovat na tom, že v žádném případě lepek neobsahují.
Ačkoli je život s bezlepkovou dietou všechno, jen ne jednoduchý a díky výčtu „zakázaných“ potravin se může zdát, že jíst se nesmí vlastně vůbec nic, tak zdání klame – recepty pro celiaky jsou velmi promyšlené a chutné, jen jde o to naučit se vařit „jinak“ a uvědomit si, že to děláme pro zdraví – které je přece nejdůležitější.