Pokud se rozhodnete na vlastní kůži vyzkoušet ketonovou dietu, s největší pravděpodobností to pro vás postupně bude znamenat zjednodušení jídelníčku. Nutnost prakticky úplně vyřadit ze stravy sacharidy, ale zároveň udržet vysoké denní příjmy bílkovin a tuků, totiž do značné míry už dopředu předurčí těch několik hlavních druhů potravin, ke kterým budete sahat. I když ketonová dieta díky svému jednoduchému schématu patří mezi velice jednoduché diety, přesto se na ní na samotném začátku budete muset tak trochu připravit. Pojd’me se proto nyní společně v rychlosti podívat na to, kudy k ní vede ta nejkratší cesta, a na co bychom na úplném začátku měli dát největší pozor.
Většině nových zájemců o tento typ diety je dnes její princip už docela dobře známý. Ketonová dieta je zvláště vhodná především pro ty, kdo se potřebují zaměřit přímo na odstranění svých nadbytečných tukových polštářů. Proto na omezený čas, nejčastěji v horizontu několika málo týdnů, drasticky omezují množství přijatých sacharidů.
Tímto způsobem už zhruba po dvou dnech dosáhnou zvláštní situace, kdy jejich tělo začne energii nezbytnou pro svoje fungování čerpat z tzv. ketonů, které vznikají přeměnou tělesného tuku. Čili se místo jinak obvyklého glykogenu začnou metabolizovat nashromážděné tuky, kterých se obecně zbavujeme jen velice obtížně.
Pokud se právě tato cesta zdá být pro vás tím správným společníkem, je potřeba přece jenom alespoň na chvilku plánovat. Určitě sice nepůjde o přípravu bůhvíjak komplikovaných jídelníčků nebo rozpisů stravy, ale přesto se několika úvodním propočtům nevyhnete. Jedině touto cestou totiž získáte jistotu, že ve svém snažení postupujete správně, a můžete tak dosáhnout žádoucích výsledků.
Naprostou samozřejmostí by pochopitelně mělo být co nejdůkladnější seznámení s vhodnými a naopak nevhodnými potravinami. Tomuto bodu se podrobněji věnujeme na jiném místě. Druhou, možná ještě o něco podstatnější, ale zároveň velice často přehlíženou věci je potom určení toho, jak by měl vypadat vhodný poměr přijatých bílkovin a tuků. Ten je totiž u každého jedince trochu jiný, protože přímo vychází z naší tělesné hmotnosti.
Ze všeho nejdřív se proto pokusíme určit náš doporučený celkový denní příjem bílkovin. A nutno říci, že půjde o velice jednoduché počty. Vezmeme totiž zkrátka naši hmotnost v kilogramech, a vynásobíme ji jednou. Číslo, které takto získáme, pak ukazuje, kolik gramů bílkovin bychom denně měli přijmout.
Na základě této informace se potom postupně propracujeme k celkové doporučené denní energetické hodnotě. Získané množství gramů v bílkovinách vynásobíme čtyřmi, abychom dospěli k celkovému množství kalorií, které bychom každý den v potravě měli přijmout pouze (!) z bílkovin.
Protože je naše dieta založená na co nejmasivnějším vypuštění sacharidů z potravy, zbytek našeho energetické příjmu už dopočítáváme pouze pro tuky. Vždyť sacharidů do našeho těla dostáváme pouze do úrovně maximálně třiceti gramů. A tuto spotřebu obvykle bohatě pokryjí sacharidy přítomné v našich zdrojích bílkovin a tuků.
Vezmeme náš celkový doporučený energetický příjem. Ten samozřejmě opět vychází z naší hmotnosti, a velice zhruba se pohybuje někde kolem třiceti kalorii na kilogram. Odečteme od tohoto celkového počtu množství kalorií, které máme získávat z bílkoviny. Výsledek, který tu dostaneme, nám potom řekne, kolik tuku můžeme přijmout. Stačí už jenom to co zbude podělit devíti. Protože právě devět kalorií najdeme v jednom gramu tuku.