Tak jako i ostatní nemoci, tak Crohnova choroba je částečně ovlivněna dědičností. Genetickou vybavenost máme po svých předcích. Pravděpodobnost, že budete mít po svých předcích zděděnou tuto nemoc je docela vysoká. Až ve dvaceti procentech pacientů trpících touto chorobou se najde někdo z příbuzných, kdo také trpí touto nemocí. Nejedná se o žádnou banální nemoc. Bohužel velmi výrazně se vryje do života postiženého i jeho nejbližších. Ovlivňuje jak jeho stravovací návyky, tak celkový styl života. Samotná nemoc má dlouhodobý charakter, s čímž by měl každý počítat. Nemoc je velmi nevyzpytatelná. Během jejího dlouhého trvání se střídají období klidu, kdy tělo funguje jak má, s obdobím, kdy je nemoc aktivní. Právě v tomto druhém období se většinou projevují všechny nežádoucí účinky. Je velmi těžké dopředu odhadnout, jak se bude nemoc vyvíjet. Jako ve všech nemocech, i zde je nutná prevence. Bohužel ani současná moderní medicína nedokáže přesně zajistit způsob, jak by se člověk této nemoci mohl vyhnout.
Nikdo po nikom samozřejmě nechce, aby člověk jen čekal, než nemoc přijde. Hlavní faktory, které ovlivňují vznik nemoci, je dobré zná. Díky tomu může člověk ovlivnit svůj životní styl.
Jedním ze zásadních faktorů ovlivňující vznik Crohnovy choroby je kouření. V dnešní době to snad nikoho ani nepřekvapí, vždyť s kouřením má své zkušenosti téměř každý člověk. Pokud již člověka nemoc postihla, je velmi zásadní přestat kouřit. Kouření by mohlo vést ke zhoršení zdravotního stavu. Nejedná se ovšem jen o aktivní kouření, ale i o pasivní, proto by se pacienti měli vyhýbat zakouřenému prostředí. Ti, kteří jsou vystaveni kouři, mají totiž až o šedesát procent vyšší riziko zhoršení svého aktuálního stavu.
S kouřením i nepřímo souvisí další rizikový faktor, kterým je stravování. Správně postavený jídelníček je velmi důležitý. Nevhodné potraviny totiž mohou zásadně ovlivnit stav pacienta. Je nutné se vyhnout některým potravinám, které zdraví rozhodně nepřispívají. Jsou to například tuky, které jsou špatně stravitelné, masné nebo mléčné výrobky. Dále je dobré se vyhýbat jídlům, která obsahují rafinovaný cukr. Ale jinak je nutné dbát na pestrost jídelníčku. Vhodná je například i rozpustná vláknina.
V případě Crohnovy choroby je důležitý i celkový psychický stav. Proto by se pacient měl vyhnout veškerým stresovým situacím, které jeho stavu nepomohou. Dále je riskantní i fyzická zátěž.
Jako každá léčba, tak i tato si vyžaduje konzumaci jistých medikamentů. Ty bohužel sebou také nesou jistá rizika. Konzumace antibiotik během poslední několika let ukazují, že jsou rizikovější, než se dříve mohlo zdát. Antibiotika totiž narušují střevní mikroflóru, jejíž správné fungování ovlivňuje celkový zdravotní stav pacienta. Nelze je ale všechny odsoudit. Některé druhy antibiotik v případě Crohnovy nemoci mohou prospět. Nakonec ale je dobré podotknout, že s antibiotiky by se člověk neměl léčit trvale. Jejich dlouhodobé užívání není dobré. V každém případě je nutná konzultace a doporučení od ošetřujícího lékaře.
Podobného problému jako s antibiotiky se pacienti mohou obávat v případě hormonální antikoncepce, kterou užívají ženy. Riziko zhoršení nemoci je až o padesát procent větší u žen, které antikoncepci užívají. Skloubí-li se pak kouření a antikoncepce, riziko se zvýší až čtyřikrát. Což už je dost vysoké.